Ελευθερία Αρβανιτάκη - Συνέντευξη

Συνέντευξη παραχώρησε η Ελευθερία Αρβανιτάκη στον Άνοιξη fm 100.7 και συγκεκριμένα στην Ελευθερία Στεργιοπούλου.


Ερώτηση: Θα ξεκινήσω την συνέντευξη με έναν στίχο από ένα γνωστό τραγούδι σας…Δυνατά-δυνατά γίνανε όλα δυνατά τα αδύνατα, έχουν γίνει στην ζωή σας τα αδύνατα δυνατά σε όλη την μουσική σας πορεία;

Απάντηση: Έχουνε γίνει πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που περίμενα να γίνουν, αλλά αυτός ο στίχος είναι και στην προσωπική ζωή επίσης, την μαρκάρει ας το πούμε. Είναι ένας στίχος πολύ δυνατός και πολύ απελευθερωτικός ταυτόχρονα.


Ερώτηση: Και Αδύναμος συνάμα; Έχει δύο όψεις ο δυνατός άνθρωπος και οι δυνατές στιγμές, εννοώντας ότι η πολλή δύναμη κάποιες φορές κρύβει και μεγάλη ευαισθησία, το ανέφερα επειδή το πήγατε και στην προσωπική σας ζωή.
Απάντηση: Και στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική ζωή έγιναν πράγματα που δεν περίμενα να γίνουν…και όμως συνέβησαν.

Ερώτηση: Θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό;
Απάντηση: Ναι, νομίζω πως είμαι τυχερή...πολύ, δεν αποκλείει όμως αυτό, την σκληρή δουλειά και τις αποφάσεις που χρειάζεται να πάρεις από πολύ νωρίς.

Ερώτηση: Μετά από 31 χρόνια στην δισκογραφία, τι έχετε αποκομίσει;
Απάντηση: Νομίζω ότι είναι παραπάνω…είναι αποφάσεις τις οποίες τις πήρα πολύ νωρίς και δημιούργησα ένα μονοπάτι, το οποίο το περπατάω χρόνια τώρα, με πάρα πολύ καλούς σταθμούς σε αυτό το μονοπάτι.

Ερώτηση:Όλη αυτή η πορεία πόσο δουλειά χρειάστηκε; λαμβάνοντας υπόψιν ότι μέσα σε αυτήν την διάρκεια δεν έχετε φθαρεί, δηλαδή τα τραγούδια σας είναι διαχρονικά, όπως παραδείγματος χάριν το <<κόκκινο φουστάνι>> που το ακούμε εν έτη 2018 και νομίζουμε ότι  κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πείτε όμως τελικά, ποιο είναι το μυστικό του να είναι κάποιος διαχρονικός;
Απάντηση:Ο μόνος τρόπος να γίνεις διαχρονικός είναι ότι πρέπει να οργανώσεις πάρα πού καλά το ρεπερτόριό σου. Αυτό είναι που φτιάχνει στην ουσία ένα καλλιτέχνη, δείχνει μια πορεία και ταυτόχρονα δείχνει και την ευαισθησία που έχει ο καλλιτέχνης.

Ερώτηση:Ήσασταν δηλαδή επιλεκτική σε αυτό που κάνετε από την αρχή της πορείας, από την αρχή του μονοπατιού όπως αναφέρατε;
Απάντηση:Σαφώς και υπήρχε ένα μονοπάτι το οποίο ήταν το μόνο που ήθελα να ακολουθήσω και αυτό παρόλο που μπορεί να θεωρήσεις ότι έχασες κάποια πράγματα, κέρδισες όμως πολλά στην πορεία και έζησες την χαρά αυτά τα τραγούδια να αντέξουν στον χρόνο.

Ερώτηση:Αρχίσατε με την οπισθοδρομική κομπανία, αυτό σαν λέξη σας πηγαίνει πίσω , αλλά εσείς πήγατε μόνο μπροστά.Τι βοήθησε σε αυτό;
Απάντηση:Ήταν νομίζω και πολύ ευφυες όνομα η οπισθοδρομική κομπανία και ήτανε και μία περίοδος πολύ ξένοιαστη και αρκετά δημιουργική ταυτόχρονα καθώς και πάρα πολύ μπροστά για την εποχή της.


Ερώτηση:Σε όλη την μουσική σας διαδρομή ρισκάρετε;
Απάντηση:Ρισκάρουμε πάντα, είτε σε μία παράσταση, είτε, σε έναν δίσκο, είτε σε μία συμμετοχή την οποία κάνεις, το ρίσκο υπάρχει πάντα σε ότι κάνουμε. Και μόνο οι συναυλίες κάθε καλοκαίρι ή οι παραστάσεις κάθε χειμώνα, εμπεριέχουν μια τόλμη, έτσι και αλλιώς και καλό να μην είναι αυτό που έχει φτιάξει, εσύ το έχεις δημιουργήσει με την ίδια αγωνία. Ρισκάρεις πάντα και έχεις αγωνία πάντα.


Ερώτηση:Ήσαστε από τους πρώτους καλλιτέχνες που βγήκατε και στο εξωτερικό και αυτό ήταν ρίσκο, ήταν τόλμημα για την εποχή εκείνη. Πως το βιώσατε όλο αυτό;
Απάντηση:Για μένα ήταν ένα καινούργιο ταξίδι που έπρεπε να κάνω και να απευθυνθώ σε ένα κόσμο που δεν ήξερε την γλώσσα και έπρεπε να δω πως θα αντιδράσουν σε κάτι τέτοιο, βεβαίως το κοινό παρακολουθεί τέτοιου είδους παραστάσεις, είναι εξοικειωμένο με τον ήχο ενός άλλου λαού, εξοικειωμένο με την έθνικ μουσική, ήταν επίσης όμως ένα μονοπάτι που είχε πάρα πολλά καλά, οι γνωριμίες μου με άλλους μουσικούς, το να παίξεις με άλλους μουσικούς μαζί, το να σου γράψουνε τραγούδια. Ήτανε και είναι ακόμα ένα παραμύθι!

Ερώτηση: Βγαίνοντας στο εξωτερικό είχατε ερεθίσματα από εκεί, μία δεκαετία όπου καλλιτέχνες Έλληνες δεν το είχαν τολμήσει πολύ, εσείς λοιπόν είχατε τα ερεθίσματα από άλλες κουλτούρες. Συμμετέχοντας σε έθνικ Φεστιβάλ είχατε λοιπόν ερεθίσματα από το εξωτερικό συνάμα με την ελληνική κουλτούρα. Πόσο σας βοήθησε αυτό σε όλη σας την διαδρομή;
`Απάντηση:Η διαδρομή η δική μου ξεκινά με τραγούδια που τραγουδούσα και στην Ελλάδα , παρουσίαζα δηλαδή ένα πρόγραμμά που θα έκανα και στη Ελλάδα και αυτό είναι που αγαπάνε στην έθνικ μουσική , να έχεις δηλαδή την μουσική από τον τόπο σου και αυτή η μουσική να περνάει σε ένα κοινό το όποιο θέλει και μία αλλαγή στην μουσική, π.χ δεν ακούγονται μόνο η ποπ, η ρόκ και όλα τα παρακλάδια τους. Είναι ο κόσμος εξοικειωμένος.


Ερώτηση:Θα πάω τώρα σε ένα άλλο πολύ αγαπημένο μου κομμάτι που με έχει συντροφεύσει πολλές στιγμές στην ζωή μου, δικό σας… και θα σας κάνω την ερώτηση με αυτό. Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη; Πόσο έχετε μοιραστεί την ζωή σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;
Απάντηση:Αν έχεις οικογένεια το καταλαβαίνεις αυτό και εγώ στήριξα πολύ αυτό το κομμάτι της οικογένειας. Έχω δύο παιδιά και η αφοσίωση ήταν εξίσου και στα παιδιά και στην τέχνη μου.

Ερώτηση:Τι σημαίνει για εσάς η λέξη αγάπη; Λέτε σε αγαπώ στους ανθρώπους που αγαπάτε;
Απάντηση:Η αγάπη ξέρετε είναι πολύ δύσκολη, πολύ δύσκολο πράγμα να αγαπάς βαθιά και χωρίς να περιμένεις ανταπόκριση, φυσικά και λέω αγαπώ στους δικούς μου ανθρώπους.


Ερώτηση:Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια τι άλλο ονειρεύεστε;
Απάντηση:Ονειρεύομαι καλές παραστάσεις, καλές συνεργασίες, τραγούδια τα οποία θα αντέξουν στο χρόνο.

Ερώτηση:Πράγματα που ήδη έχετε κατορθώσει! ΄Έχετε στο ενεργητικό σας εμβληματικές παραστάσεις, υπέροχες και εξαιρετικές συνεργασίες με μεγάλους μουσικούς. Όλα αυτά πως σας κάνουν να νιώθετε τώρα που τα βλέπετε από μακριά;
Απάντηση:Γίνανε όλα δυνατά τα αδύνατα!

Ερώτηση:Νιώθετε δυνατή και γεμάτη όρεξη να κάνετε ακόμα περισσότερα;
Απάντηση:Νιώθω δυνατή στο να συναντιέμαι με ανθρώπους της τέχνης μου και να μπορούμε να φτιάχνουμε τραγούδια! Ναι! αισθάνομαι ακόμα δυνατή.

Ερώτηση:Χαίρομαι, γιατί ξέρετε όλο αυτό το εισπράττουμε εμείς, την ενεργειά σας, τα υπέροχα κομμάτια σας που μένουν στο χρόνο και μας κρατούν πολύ όμορφη παρέα στις στιγμές μας!εσείς το εισπράττετε αυτό καθημερινά απο τον κόσμο;
Απάντηση:Ναι! απρόχερα!


Ερώτηση: Για τον χειμώνα τι πλάνα υπάρχουν;
Απάντηση:Υπάρχουν πλάνα…μία συνεργασία είναι αυτήν την στιγμή στην κουβέντα αλλά θα την μάθουμε όταν έρθει η ώρα:


Ερώτηση: Να πούμε τώρα για την πολύ ωραία συναυλία στην πόλη μας, την Πάτρα. Παρασκευή 31 Αυγούστου, θα έχουμε την μεγάλη χαρά και τιμή να σας έχουμε μαζί, εδώ στην πόλη μας και να τραγουδήσουμε τα όμορφα σας τραγούδια.
Απάντηση:Χαίρομαι γιατί θα είμαι σε ένα θέατρο που αγαπάω πολύ και παίζω μετά από δύο χρόνια, στην Πάτρα.


Ερώτηση:Ποιος είναι ο τίτλος της παράστασης;
Απάντηση:«Για όλη την ζωή μας σου μιλώ»

Ερώτηση:Τι θα ακούσουμε σε αυτήν την παράσταση; Περιγράψτε μας που θα μας ταξιδέψετε, σε όλη σας την μουσική διαδρομή;
Απάντηση:Ναι, σε όλη την διαδρομή, αλλά δεν μπορεί να μπει όλη σε μία παράσταση. Κάθε πρόγραμμα ξέρετε είναι σαν μία ιστορία, σαν ένα παραμύθι με αρχή, μέση και τέλος.

Ερώτηση:Το δικό σας παραμύθι ποιο θα είναι αυτήν την φορά;
Απάντηση:Αυτό το παραμύθι είναι προσωπικό…δηλαδή μέσα από εσένα φτιάχνεται αυτό το παραμύθι βάζοντας το ένα τραγούδι δίπλα στο άλλο.

Ερώτηση:Οι συναυλίες είναι μια μουσική ιστορία αλληλενδέτη; εξαιρετικό! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό κυρία Αρβανιτάκη.
Απάντηση:Ναι! Είναι μία ιστορία. Εμείς οι άνθρωποι της τέχνης είμαστε παραμυθάδες ξέρετε, δουλεύει το μυαλό μας με το παραμύθι.

Ερώτηση: Τα παραμύθια είναι η μαγική πλευρά της ζωής;
Απάντηση: Ήθελα να πω ότι είναι στην ουσία μία διήγηση, ακουσμάτων, αλλαγής μουσικής, να παίζεις με την ανατολή και με δύση, εννοώ σε σχέση με την μουσική την ανατολή και την δύση κτλ. Κάθε συναυλία είναι και μοναδική!

Ερώτηση: Αυτή την στιγμή σας βρίσκουμε μήπως στην διαδικασία ενός νέου δίσκου;
Απάντηση:Μπαίνω σε αυτήν την διαδικασία από τον Οκτώβριο και μετά.

Ερώτηση: Θα θέλατε να αναφέρεται κάτι άλλο για να ολοκληρώσουμε την συνέντευξη;
Απάντηση: Όχι, νομίζω πως ήταν πολύ καλή η συνέντευξη.

Ερώτηση:Να έρθετε με το καλό στην πόλη μας, να σιγοτραγουδήσουμε μαζί στο Ρωμαϊκό Ωδείο.
Απάντηση:Ελπίζω να είναι η βραδιά που θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Σε κάθε συναυλία, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι το κοινό αίσθημα, αυτό επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει όταν ο κόσμος τραγουδά μαζί σου.

 

Ερώτηση: Αυτό το καταφέρνετε συχνά ή είναι δύσκολο με την πάροδο των ετών; λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ψυχολογία του κόσμου τα τελευταία χρόνια είναι επηρεασμένη αρνητικά με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Απάντηση: Αρνητικά σε σχέση με την τέχνη;
:
Ερώτηση: Όχι, προς θεού! Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και την δυσχέρεια που υπάρχει σήμερα.Ο κόσμος με αυτά που βιώνει έχει έρθει πιο κοντά στον πολιτισμό;
Απάντηση:Φυσικά και έχει ερθει πιο κοντά.

Ερώτηση:Έχει έρθει κοντά στον Πολιτισμό γιατί είναι μία ανάσα, είναι οξυγόνο ο πολιτισμός. Παρόλα ταύτα έχει μία κακή ψυχολογία, είναι πιο δύσκολο να τους συνεπάρετε συγκριτικά με παλαιότερες εποχές;
Απάντηση:Το δηλώνω από την αρχή ότι έτσι πρέπει να εξελιχθεί η βραδιά, οπότε είναι όλοι ελεύθεροι να τραγουδήσουν με αποτέλεσμα η βραδιά να κλείνει τραγουδώντας όλοι μαζί.

Ερώτηση: Τους ξεκλειδώνεται κατευθείαν, βάζετε όρους!
Απάντηση:Ναι τους βάζω όρους!

 

Ερώτηση:Να έρθετε με το καλό!
Απάντηση:Ευχαριστώ πολύ!

 

Επιμελεια: Μάκης Κούτουλας