Εκδρομή στα μαγευτικά Τριζόνια

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον Δήμο Δωρίδας (παλαιότερα στον δήμο Τολοφώνος).

Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού κυριαρχούν τρεις απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη το νησί πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ζωύφιο, σύμφωνα με την δεύτερη άποψη το όνομα αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Αγ. Ιωάννης, Πλανέμι και Πρασούδι), ενώ σύμφωνα με την τρίτη άποψη το όνομα προέρχεται από τις τρεις ζώνες, δηλαδή από τα τρία σημεία πρόσβασης στο νησί.Στο κέντρο του δεσπόζει το γραφικό και άριστα προφυλαγμένο φυσικό λιμάνι διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια σε μαρίνα σκαφών αναψυχής, που πλέουν στον Κορινθιακό και ακολουθούν την πορεία Πειραιάς-Λευκάδα, κάνοντας στάση για διανυκτέρευση. Το ψηλότερο σημείο του, η Aετόραχη, βρίσκεται σε υψόμετρο 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο. Η βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους.Ο πληθυσμός του νησιού είναι 50 μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι φτάνει περίπου στους 700 κατοίκους.

Φτάνοντας στα Τριζόνια με το καραβάκι (το εισιτήριο κοστίζει μόνο 1 ευρώ) μπορείτε να απολαύσετε τα δροσερά cocteils, τις βάφλες, τα παγωτά, τους ψαρομεζέδες αλλά και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Εμείς επισκευθήκαμε τα παρακάτω μαγαζιά και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την ευγένεια. Δοκιμάσαμε βάφλες με παγωτό, cocteil καρπούζι, και τάρτα φρούτων, χταπόδι, γαύρο μαρινάτο και πολλά άλλα.

Ancora

Ψαροταβέρνα Καλυψώ

Καφέ Μηνάς

Εστιατόριο Όστρια

cafe-bar Teloneio