Current track

Title

Artist

Current show

Current show


“Αμερικανικος Βουβαλος” του David Mamet

Written by on 08/11/2022

Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού πέρσι, και λίγο πριν επαναληφθεί για δεύτερη σεζόν στην Αθήνα, το εμβληματικό έργο του David Mamet «Αμερικάνικος Βούβαλος» σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου θα παρουσιαστεί, με την υποστήριξη του θεάτρου «όροφως», για δύο μόνο παραστάσεις στην Πάτρα.
“Αμερικάνικος Βούβαλος”
του David Mamet
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 21:00 &
Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 20:00
Ο Μάμετ παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975. Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη για να κλέψουν κάποια συλλεκτικά νομίσματα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, με τα όνειρά τους να βουλιάζουν και την απόγνωση να ξεχειλίζει, βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, με τον πιο αδύναμο να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα.
Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα παλιατζίδικο. Οι τρεις ήρωες ξεχασμένοι από την κοινωνία, όπως και τα ξεχασμένα αντικείμενα του παλαιοπωλείου, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εύκολου κέρδους και στην επιχειρηματική «ηθική» αποτελούν τον ορισμό της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου.
Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet – εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας – μας βάζει στον κόσμο των τριών ανδρών που κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή». Μια πικρή κωμωδία για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, για την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Έγραψαν για την παράσταση…
«…Οι 3 ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ιδιαίτερους ήρωες του Μάμετ αναδεικνύοντας τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων, κάτι ανάμεσα σε μικροαπατεώνες δίχως αξία και τραγικούς ήρωες μιας αδυσώπητης καθημερινότητας, κάνοντας ερμηνεία καριέρας…»
Νόρα Ράλλη, Εφημερίδα των Συντακτών
«…Ο Θανάσης Σαράντος μεγαλουργεί επί σκηνής. Μεστός, όλο νόημα και ποιότητα, στην εμφάνισή του, δεν σκηνοθετεί απλώς, αλλά ερμηνεύει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην οπτική του εξωτερικού παράγοντα (βλ. σκηνοθέτη) και τη μεταφορά αυτής στο θεατρικό στερέωμα με πρωταγωνιστικό ρόλο. Για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα της παράστασης απαιτούνταν η συνύπαρξη στους ρόλους προσώπων με θεατρική παιδεία και ποιότητα χαρακτήρων. Και τα δύο αυτά στοιχεία το έργο τα εντόπισε στους ηθοποιούς Χριστόδουλο Στυλιανού (ερμηνεύει το ρόλο του Ντον) και Πάρη Σκαρτσολιά (ερμηνεύει το ρόλο του Μπομπ)…»
Αντώνης Χαριστός, ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
«…Εκπληκτικοί ηθοποιοί και οι τρεις τους. Τέλεια διανομή! Και η σκηνοθεσία ρυθμική, σαν μουσικό συγκρότημα δρόμου μέσα στο κλειστοφοβικό μαγαζί ενός παλιατζή που ονειρεύεται πλούτη και μεγαλεία αλλά δεν ξεχνάει να αγαπάει τις καταδικασμένες ψυχές σαν κι ελόγου του…»
Κωνσταντίνος Μπούρας, ΓΡΑΦΕΙΝ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική – Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Επιμέλεια Κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός Σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ), Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος)
θέατρο «όροφως»
Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 21:00 &
Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 20:00
Εισιτήρια: 16 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο, φοιτητικό, άνω των 65)
Ειδική Τιμή Προπώλησης: 12 € (μέχρι 10 Νοεμβρίου)
στο ticketservices.gr… https://bit.ly/amerikanikos-vouvalos
Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990
Διάρκεια: 95’
Κατάλληλο για άνω των 15 ετών.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.