Οι Σκάλες Της Πάτρας

Written by on 16/06/2024

Οι Σκάλες της Οδού Αγίου Νικολάου είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης. Αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, αλλά εντούτοις ο αρχικός σκοπός της κατασκευής τους διατηρείται ωστόσο αναλλοίωτος έως σήμερα.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας ενώ αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της πόλης, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές.

Κατασκευάστηκαν το 1934 στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας, Βασιλείου Ρούφου,  αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο. Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές σκάλες από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στην Άνω και Κάτω Πόλη. Αριθμούν 193 σκαλοπάτια.

 

Οι Σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, με τα 61 σκαλοπάτια, κατασκευάστηκαν το 1886 και ενώνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο με την κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου.

Οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου αποτελούν μία από τις τρεις κλίμακες που συνδέουν την Άνω με την Κάτω πόλη και κατασκευάστηκαν στις 24 Οκτωβρίου 1886 επί δημαρχίας του Δημήτρη Πατρινού. Η αρχική τους ονομασία ήταν σκάλες Αγίου Γεωργίου καθώς στο τέρμα τους βρισκόταν παλαιότερα ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, ενώ ήταν επίσης γνωστές ως σκάλες Γιογκαράκη, εξαιτίας του ιστορικού καφενείου του Περικλή Γιογκαράκη που υπήρχε στο πάνω μέρος τους μέχρι τη δεκαετία του ’60. Αποτελούνται από 61 σκαλιά και σε πολλά σημεία πλησίον τους ανασκάπτονται μέρη του Ρωμαϊκού Σταδίου – Θεάτρου που χρονολογείται τον 10ο μ.Χ. αιώνα.

Οι σκάλες της οδού Πατρέως είναι οι πρώτες που κατασκευάστηκαν στην πόλη, το 1873, αλλά παραδόθηκαν σε χρήση οκτώ χρόνια μετά, το 1881, επί δημαρχίας Θανάση Κανακάρη-Ρούφου.

Ενώνουν την οδό Πατρέως με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την αρχή της οδού Γερμανού. Διαθέτουν 93 σκαλιά από μάρμαρο καθώς το υλικό αυτό φαίνεται ότι υπήρχε σε αφθονία στην Πάτρα από πολύ παλιά. Οι σκάλες ενώνουν την άνω πόλη, στην οποία κατοικούσαν κυρίως φτωχές αγροτικές οικογένειες και κάποιοι μεγαλογαιοκτήμονες με την κάτω πόλη, όπου έμεναν αστοί και βιομήχανοι.

 

Οι σκάλες των Τριών ναυάρχων ενώνουν τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων με την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και κατασκευάστηκαν το 1934. Πήραν το όνομά τους, από τους ναυάρχους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέιδεν των βρετανικών, γαλλικών και ρωσικών στόλων που παρενέβησαν υπέρ της Ελλάδας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου

Σύμφωνα με τους παλιότερους κάτοικους, στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων έδεναν κάποτε τις βάρκες τους οι Πατρινοί όταν υπήρχε θάλασσα από κάτω.

 


Άνοιξη 100.7 Live

Current track

Title

Artist

698 55 70 111

Άνοιξη 100,7 FM

Powered by WpChatPlugins

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.