Ay, Carmela

Written by on 17/10/2023

Ay, Carmela
του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα
Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη η παράσταση Ay, Carmela! θα παρουσιαστεί και στην Πάτρα, στο θέατρο «όροφως», για δύο μόνο παραστάσεις
 
Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 21:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 20:00
Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου); Αυτή είναι η αφετηρία του “Ay, Carmela!”, του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη.
Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη.
Ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, μαύρο χιούμορ, δράμα και ποίηση, καθώς σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος συγκρούσεις, η σπαρακτική απεικόνιση της αγάπης και της απώλειας είναι μια οδυνηρή μαρτυρία της απανθρωπιάς του πολέμου.
Πρόθεση της παράστασης είναι να υπενθυμίσει ότι το τρίπτυχο Δημοκρατία-Ελευθερία-Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική στάση, αλλά δικαίωμα όλων.
Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ.
Λίγα λόγια για το έργο
Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη.
Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;
Σκηνοθετικό σημείωμα
«…Για τη φετινή χειμερινή περίοδο, αποφασίσαμε με την Κατερίνα Μπιλάλη, ως THEARTES, να παρουσιάσουμε ένα έργο αντιπολεμικό, ένα έργο κατά των αδελφοκτόνων εμφυλίων πολέμων, μα πάνω από όλα ένα έργο αντιφασιστικό που αναφέρεται σε ζητήματα δημοκρατικών αγώνων, αλληλεγγύης, αγάπης, ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, ηθικής, αξιοπρέπειας, θάρρους, σεβασμού, αλλά κυρίως θίγει τη σπουδαιότητα του να μην περάσει στη σφαίρα της λήθης η συλλογική ιστορική μνήμη. Ένα έργο έκκληση υπέρ της μνήμης, της θύμησης, το οποίο συνδυάζει μοναδικά τον πικρό τόνο του εμφυλίου με ένα αιχμηρό, μαύρο χιούμορ.
 
Ως THEARTES έχουμε ως μότο: το Θέατρο είναι το σημείο τομής μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, είναι μια μεταθεατρική περιοχή όπου η μυθοπλασία γίνεται πραγματικότητα, όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν, επειδή όλα μπορούν να συμβούν σε ένα θέατρο, ακριβώς επειδή είναι Θέατρο…»
Κωνσταντίνος Κυριακού
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνος Κυριακού
Πρωτότυπη Μουσική: Άρτεμις Ματαφιά
Εκτέλεση Μουσικής – Ενορχήστρωση – Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης
Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Λευτέρης Παπακώστας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Make-Up Artist: Οξάνα Πελιούχ (Data Type – Atelier de Beauté)
Hair Stylist: Organic Hair Spa by Athanasios
Στρατιωτικές Στολές: Khaki Depot
Φωτογραφίες Promo – Trailer: Μαρία Χουρδάρη
Φωτογραφίες Παράστασης: Φανή Τουμπουλίδου
Video Παράστασης: Νικήτας Χάσκας
Σχεδιασμός Αφίσας: [βιβλιοτεχνία]
Προβολή και Επικοινωνία: Νίκος Κυριακού
Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε.
Διανομή: Κατερίνα ΜπιλάληΚωνσταντίνος Κυριακού
Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα – Instituto Cervantes de Atenas.
θέατρο «όροφως»
Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 21:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 20:00
Προπώληση: more.com
Γενική είσοδος: 15€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€
Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Κριτικές που γράφτηκαν για την παράσταση “Ay, Carmela!”.
«…Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κυριακού στην καλή μετάφραση του ίδιου (δραματουργία και κίνηση της Κατερίνας Μπιλάλη) πιάνει και συνθέτει όλα τα επίπεδα του έργου: το πραγματικό και ρεαλιστικό, το φανταστικό και ονειρικό, το ποιητικό, το πολιτικό και το βαθύτερο ψυχαναλυτικό. Πετυχαίνοντας μια καθαρτήρια μείξη που συνδυάζει τον πικρό τόνο του Εμφυλίου με ένα αιχμηρό μαύρο χιούμορ. […] Εδώ συμβαίνει το κύριο, δύο ασκημένοι σωματικά και πνευματικά ηθοποιοί (Κ. Κυριακού, Κ. Μπιλάλη) αποδίδουν εκλεκτά και ομοιοπαθητικά το δίδυμο, ανδρόγυνο πλάσμα του Αρλεκίνου και της Κολομπίνας, ανθρώπινες μαριονέτες στην επίπονη μετάβασή τους από το ξύλο της ζωής σε ζωντανή σάρκα και τανάπαλιν. Η Κ. Μπιλάλη πετυχαίνει να ενδυθεί μια τέλεια σχεδόν μουσική ισπανική χορευτική φιγούρα με μορφή αινιγματικής γυναίκας -Κάρμεν- και ο Κ. Κυριακού γίνεται ο αντίστοιχος ιδεατός της από σάρκα αρσενικός εταίρος, από τη “μεγάλη φυλή του αστενικού”, όπως θα έλεγε αφοπλιστικά ο δικός μας Κωστής Παλαμάς…»
 
Λέανδρος Πολενάκης, Η Αυγή και avgi.gr
«…Είδα χτες το Ay, Carmela του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα με τον Κωνσταντίνο Κυριακού (μεταφραστή, σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή) και την Κατερίνα Μπιλάλη συμπρωταγωνίστρια. Όμορφοι, ταλαντούχοι και μορφωμένοι καλλιτέχνες, τα έδιναν όλα σε μια παράσταση γεμάτη ενέργεια…»
 
Κυριακή Πετράκου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
«…Οι δύο ηθοποιοί, Κωνσταντίνος Κυριακού και Κατερίνα Μπιλάλη, απέδωσαν το ήθος των ηρώων, έπαιξαν και έζησαν το ρόλο τους, μπήκαν στην ατμόσφαιρα, δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για τους θεατές, χόρεψαν, κινήθηκαν, σάρωσαν τη σκηνή, συγκίνησαν το κοινό και δικαίως καταχειροκροτήθηκαν. Τους ευχαριστούμε για τη μέθεξη…»
 
Ανθούλα Δανιήλperiou.gr
«…Κάθε φορά που βλέπω παράσταση τού Κωνσταντίνου Κυριακού θαυμάζω τον “λαϊκό” τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι μιμικοί του μύες είναι τόσο εύπλαστοι και τόσο πρόθυμοι να εικονοποιήσουν αδιόρατα ψυχικά τοπία, που λες και παίζουν δεκάδες άνθρωποι πάνω στη σκηνή. […] Αν ήταν περισσότερο λυμφατικός (όπως ο Σωτήρης Μουστάκας, ας πούμε), θα μπορούσε να παίξει με απόλυτη αληθοφάνεια όλους τους κωμικούς και δραματικούς (ακόμα και τραγικούς) ρόλους. Δίπλα του, εκπληκτική για τις χορευτικές της επιδόσεις, αλλά και για τις μιμικές της εκφράσεις (και παραλλαγές), η Κατερίνα Μπιλάλη, απόλυτη πειστική στο ρόλο της πεθαμένης, αλλά και της ζωντανής, αφανούς ηρωίδας, που αντιστέκεται απέναντι σε κάθε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…»
 
Δρ. Κωνσταντίνος Μπούραςgrafei.wordpress.com
«…H γρήγορη σκηνοθεσία και οι ερμηνείες των ηθοποιών -της Κατερίνας Μπιλάλη και του Κωνσταντίνου Κυριακού-, που ακροβατούν ανάμεσα στη συγκίνηση και το γέλιο, είναι τα ατού της παράστασης αυτής…»
 
Σταύρος Ξηντάραςkontranews.gr
«…Ο κύριος Κωνσταντίνος Κυριακού πείθει ως Παουλίνο. Έχει υιοθετήσει το ύφος του λαμπερού μισοκακόμοιρου, του έτοιμου να παραδοθεί, να ακολουθήσει τον ισχυρό αντίπαλο. Είναι πολύτιμη η ζωούλα του. Τον είδα να σέρνεται στα πατώματα, στην αρχή ακόμα του έργου, όλα όμως έχουν τη σημειολογία τους. Την αγαπάει την Καρμέλα, αλλά… μέχρι εκεί. Μάλλον δηλαδή. Από την πλευρά της, η κυρία Κατερίνα Μπιλάλη… σπέρνει! Είναι δυναμική, είναι αθυρόστομη, είναι φλογερή επαναστάτρια. Τον αγαπά τον Παουλίνο, αλλά τους φασίστες θα τους θάψει εκεί που θα πέσουν. Ο τρόπος που κινείται και εκφέρεται το ζευγάρι επί σκηνής είναι αυτός ακριβώς που θα θέλαμε να είναι. Λυρικός αλλά και φασαριόζικος. Ένα μανιφέστο ποιητικό. Θα γελάσετε. Θα συγκινηθείτε. Θα προβληματιστείτε. […] Προτείνεται ανεπιφύλακτα. Είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσετε, είναι βέβαιο ότι θα ψυχαγωγηθείτε. Το κείμενο το εγγυάται, οι ερμηνείες το προσυπογράφουν. Η Καρμέλα είναι η (πρωτ)αγωνίστρια μίας άλλης εποχής. Μελλοντικής σε σχέση με τούτη εδώ. Απλά το παραθέτω…»
 
Κώστας Κούληςkeysmash.gr
«…Το εξαιρετικό έργο του Σινιστέρρα, είναι μια δυνατή ευκαιρία για την Κατερίνα Μπιλάλη, να ξεδιπλώσει ολόκληρη την γκάμα του υποκριτικού δυναμικού της. Εκρηκτική, με πλούσια εκφραστικότητα και δυναμισμό στην ερμηνεία της, μας δίνει ανάγλυφο το ταπεραμέντο αυτής της γυναίκας που δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί. Μια αέρινη φιγούρα που ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και συναρπάζει. Ωραιότερη και πιο ερωτική Καρμέλα δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Απολαυστικά αρμονικός ο χορός του ανδαλουσιανού φλαμένγκο της. Μια Μπιλάλη όπως δεν την είχαμε δει ποτέ μέχρι τώρα, σ’ έναν από τους πιο σπουδαίους, ίσως και τον σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της. […] Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο ρόλο του Παουλίνο, αξιοθαύμαστα φυσικός, μας χάρισε στιγμές πηγαίου γέλιου αλλά και συγκίνησης, στην προσπάθεια του να προστατέψει τη σύντροφό του μα και τους δυο τους από τους στρατιώτες του Φράνκο. Ερμηνεία μεστή που αφήνει να φανεί η καλλιτεχνική ευαισθησία του. Αυτή η ευαισθησία φαίνεται κι από τον τρόπο που σκηνοθέτησε το έργο. Ευαισθησία και φαντασία. Φαντασία κι έμπνευση. Με έναν αθόρυβο και σεμνό τρόπο, ζωγράφισε μια σκηνοθεσία εξαιρετικής ευρηματικότητας, τονίζοντας το μαύρο χιούμορ, την ποιητικότητα και τα αντιφασιστικά μηνύματα που περιέχει το έργο…»
 
Λένα Σάββα, θέατρο.gr
«…Οι δύο ηθοποιοί, Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού, μέσα από την ένταση του ρόλου τους και τα σκαμπανεβάσματα των διαθέσεών τους υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το σχόλιο του συγγραφέα για την ευθύνη της τέχνης και του καλλιτέχνη σε χαλεπούς καιρούς. Σχόλιο που τελικά βάζει φωτιά στις ψυχές και τα σώματα των δύο ηθοποιών φωτίζοντας τη λιτή σκηνή αλλά και τη δική μας αποστασιοποιημένη ζωή…»
 
Θανάσης Αντωνίουzeitgeist.gr
«…Αξίζει να τη δείτε…»
 
«…Ένα ζευγάρι ηθοποιών με χημεία και αποδεδειγμένη αφοσίωση στο θέατρο και την επαγγελματική τέχνη αυτού, μας παρουσίασε ένα έργο καθολικών νοημάτων και θεματικών. Θεματικές, που δεν γνωρίζουν σύνορα και χρονικούς περιορισμούς, αλλά διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον στις μέρες μας…»
 
Αντώνης Ε. Χαριστόςkatiousa.gr
«…Στο απλό λιτό σκηνικό οι πρωταγωνιστές δίνουν μία άλλη πνοή στο έργο, οι ερμηνείες τους είναι εξαιρετικές και έντονες όταν η στιγμή το απαιτεί, οι κινήσεις τους είναι τόσο καλά μελετημένες και συγχρονισμένες, όσο για τις χορευτικές τους ικανότητες στα Ισπανικά Τάνγκο τόσο άρτιες δεμένες μεταξύ τους που μας εξέπληξαν ευχάριστα και έδωσαν έναν άλλον αέρα. Ο Κωνσταντίνος Κυριακού και η Κατερίνα Μπιλάλη μας αποζημιώνουν δείχνοντας με την αγάπη, το ταλέντο, και το ταπεραμέντο τους, πώς φρέσκιες ιδέες έρχονται, τους ευχόμαστε πάντα να μας χαρίσουν τέτοιες υπέροχες θεατρικές εμπειρίες! Πολλά Συγχαρητήρια…!!»
 
Χρυσούλα Ζαφειράκη, Open Mind
«…Πρόκειται για μια συγκλονιστική παράσταση η οποία κυριολεκτικά μας καθήλωσε. Δυο εξαιρετικοί ηθοποιοί, η Κατερίνα Μπιλάλη και ο Κωνσταντίνος Κυριακού, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό…»
 
Κωνσταντίνος Ιωακειμίδηςmethismenesistories.blogspot.com
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Άνοιξη 100.7 Live

Current track

Title

Artist

698 55 70 111

Άνοιξη 100,7 FM

Powered by WpChatPlugins

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.